Noordelijk
Bach
Consort

Wolfgang Lange, bevlogen dirigent van het NBC!

Wolfgang Lange is sinds de zomer van 2022 de dirigent van het NBC.

 

Wolfgang Lange studeerde hobo bij Han de Vries Amsterdam), Gerhard Turetschek (Wenen, cum laude) en Christian Schneider (Keulen, Konzertfach). Hij was freelance hoboïst in diverse binnen - en buitenlandse (kamer) orkesten en is medeoprichter van het Helios Ensemble.

 

Hij studeerde koordirectie bij Barend Schuurman aan de Hogeschool voor Muziek te Rotterdam en deze studie werd vervolgd aan de Hogeschool voor Muziek te Tilburg alwaar hij in 2003 zijn Master’s Degree behaalde. Orkestdirectie volgde bij o.a. Julius Kalmar, waar hij vanuit zijn studie in Wenen mee samenwerkte, aan het Hans Swarowsky Instituut te Milaan en hij nam later privélessen bij Timo Nuoranne en volgde bij hem stages in Helsinki bij het Fins Radio Kamerkoor. 

 

Naast de vaste dirigent van het Luna Kamerkoor (Utrecht) leidt hij het Kamerkoor Mnemosyne (Nijmegen) en het Projectkoor Gelderland (Arnhem).

Sinds 2015 is hij in de zomerperiode werkzaam voor Studio Dagny (Frankrijk). Met zijn koren bouwt hij door zeer gevarieerde programmering een uitgebreid repertoire op. Hij zorgt regelmatig voor verschillende Nederlandse premières zoals een eerste versie van Eric Whitacre’s I thank you God for most this amazing day, Joby Talbot’s meesterwerk Path of Miracles, Alec Roth’s fascinerende Earthrise en in maart 2018 een eerste live uitvoering, sinds 1752, van de Matthäuspassion van Johann Heinrich Rolle en in maart 2019 de eerste uitvoering sinds 1747 van diens Lukaspassion.

 

Wolfgang was als koorlid verbonden aan het Bachkoor Holland en Oude Muziek Koor Arnhem o.l.v. Daniel Reuss. Als projectzanger was Wolfgang verbonden aan Studium Chorale en de Bach-Academie o.l.v. Philippe Herreweghe. Hij was leerling zang bij o.a. Ronald Klekamp, Geert Berghs, Robert Luts en Xenia Meijer. Zijn huidige zangdocent is Harry van Berne.

 

Sinds september 2022 is Wolfgang artistiek leider van het Noordelijk Bach Consort. Het NBC wil zich onder leiding van deze ervaren en enthousiaste dirigent verder ontwikkelen in de barokke uitvoeringspraktijk.