Noordelijk
Bach
Consort

Bestuurlijke organisatie

Beleidsplan NBC versie 2024

 

I. Doelstelling Noordelijk Bach Consort

Hoofddoelstelling

De stichting heeft ten doel: het uitvoeren van werken, met name cantates, van componist Johann Sebastian Bach en van zijn tijdgenoten en het beheren van partituren, alsmede voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. De stichting legt zich toe op de barokke uitvoeringspraktijk. De stichting streeft naar kwalitatief hoogwaardige concerten en een goede sfeer en onderlinge relaties tussen de deelnemers.

De stichting streeft bij de programmering naar werken naar een thematische samenhang waarbij de cantates van Bach worden gecombineerd met muziek van minder bekende tijdgenoten, opdat ook deze muziek voor het voetlicht wordt gebracht en het publiek kennismaakt met onbekende barokcomponisten. Daarnaast worden om dezelfde reden minder bekende/onbekende grote werken van Bach uitgevoerd.

De stichting streeft ernaar als solisten afwisselend ervaren professionals en jonge talentvolle zangers en instrumentalisten uit het noorden in te zetten, opdat ook aan laatstgenoemden op deze wijze een podium kan worden geboden.

 

II. Organisatie

Het organiseren van uitvoeringen: tweemaal per jaar hebben we een project. Alle uitvoeringen zijn in concertvorm en niet als onderdeel van kerkdiensten. De meeste uitvoeringen vinden plaatsen in historische gebouwen in de noordelijke provincies. Iedere uitvoering wordt voorafgegaan door een periode van tenminste zes repetities, bij voorkeur op de zondag. In elk project is ook een workshop/repetitiedag. Er wordt regelmatig, naast de dirigent, extra coaches ingezet die het ensemble ondersteunen in het gebruik van specifieke (barok)technieken.

 

Bestuurssamenstelling en Verantwoordelijkheden

Het bestuur heeft zes leden. Er zijn een voorzitter, secretaris, penningmeester, een vertegenwoordiger artistieke commissie, en een koor- en orkestcommissaris. De zittingstermijn van bestuursleden is drie jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

 

Vanaf het begin van het Noordelijk Bach Consort, zijn we een stichting. D.w.z. dat we een doel hebben geformuleerd in de statuten en dat het bestuur er is om dit doel na te streven. Daarvoor moeten we ook verantwoordelijkheid afleggen. Omdat het Consort bestaat uit koor en orkest hebben we naast een voorzitter, secretaris en penningmeester ook een orkest- en een koorcommissaris in het bestuur.

 

Naast het bestuur heeft de stichting een artistieke commissie die zich (vooral) bezighoudt met de programmering. De rol van deze commissie staat beschreven in het Artistiek beleidsplan (zie punt V). Deze commissie heeft geen rol als toezichthoudend orgaan. De dirigent is vanzelfsprekend erg belangrijk voor het ensemble en daarom heeft deze een zwaarwegende stem bij de programmering. De dirigent maakt dan ook deel uit van de artistieke commissie. Bovendien heeft de dirigent een zwaarwegende stem bij de samenstelling van koor en orkest. Het bestuur neemt uiteindelijk de definitieve besluiten over o.a. de programmering en de samenstelling van het ensemble. Dat komt omdat het bestuur verantwoordelijk is voor de financiële verplichtingen die het aangaat en voor het bijeenhouden van het ensemble: het geheel is meer dan de som der delen. Ook een programmavoorstel van de artistieke commissie moet door het bestuur worden geaccordeerd. Bovengenoemde is het raamwerk waarbinnen de inhoudelijke communicatie zich afspeelt.

 

III. Financiën

Er wordt per project begroot en subsidies worden per project aangevraagd op basis van begroting, PR-plan en onderbouwing (thematische) programmering. Tevens worden jaarlijks een jaarrekening en jaarverslag gemaakt.

 

Kaderstellend voor de uitvoeringen blijft dat de kaartverkoop, de eigen bijdragen van deelnemers (per project), de donaties en de inzet van vrijwilligers/deelnemers bij de organisatie voldoende zijn om een sluitende begroting te creëren. Dit is echter niet voldoende, omdat we ernaar streven de eigen bijdrage van de deelnemers te beperken en de entreeprijs voor de concerten zodanig laag te houden dat er een lage drempel blijft voor het publiek. Subsidiëring en sponsoring blijven voorlopig noodzakelijk om financieel hoogwaardige projecten te kunnen financieren. De samenwerking met een professioneel 'subsidiebedrijf' eindigt in 2024, maar leverde voldoende subsidies op om een financieel gedegen beleid te voeren. De huidige koorcommissaris heeft voldoende scholing op dit gebied om met de hulp van andere bestuursleden deze taak over te nemen. Er dienen voldoende ‘Vrienden’ te worden gevonden om extra financiële armslag te krijgen. Een goede administratie en eenvoudige aanmeldingsprocedure zijn hier essentieel voor. De website www.noordelijkbachconsort.nl is hierop aangepast.

 

Alle deelnemers doen geheel vrijwillig mee en betalen een eigen bijdrage om aan het project deel te kunnen nemen. Geen van de orkest- en koordeelnemers verdient inkomsten aan de projecten. Ook alle bestuurs- en commissieleden verrichten hun taken op volledig vrijwillige basis. Alleen de dirigent, een evt. orkest-/koorcoach en de solisten zijn professionals en worden volgens een contract betaald.

 

IV. PR-beleid

Doelstelling is dat de contacten met zowel de schrijvende pers als RTV Noord leiden tot een consequent aandacht besteden aan onze concerten. Er is een uitgebreid PR-plan aanwezig.

Daarnaast dient het gebruik van sociale media te worden uitgebreid. Nu is het NBC zichtbaar op facebook en andere sociale media. De website kan middels een Content Management System (CMS) door de bestuursleden steeds worden geactualiseerd. De secretaris en voorzitter hebben hiervoor de inloggegevens. Bij vragen kan overlegd worden met de beheerder van het systeem, Marten Koetsier.

Een andere doelstelling op het gebied van de PR is de rekrutering van nieuwe deelnemers. Middelen die gebruikt kunnen worden voor het werven van nieuwe deelnemers zijn: artikel in het Nieuwsblad van het Noorden, gebruik van conservatoriumforum, forum van muziekscholen in de regio, het aanschrijven met wervende brief van zangdocenten in de regio, etcetera.

 

V. Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Alle afspraken die betrekking hebben op de WBTR zijn vastgelegd en relevante zaken worden via een formele statutenwijziging verwerkt.

 

VI. Artistiek beleidsplan

Beleidscyclus

  • Het bestuur van het NBC stelt het artistieke beleid vast na advies te hebben gekregen van de dirigent en de artistieke commissie.
  • Zowel de wereldlijke als de geestelijke cantates en ook andere koor- en orkestwerken staan op het programma. Bij de programmering wordt altijd gezocht naar een thematische samenhang. Met regelmaat worden bijzondere projecten uitgevoerd die of van Bach zelf zijn of van tijdgenoten die aan Bach gerelateerd zijn.
  • Na elk concertprogramma vindt een evaluatie plaats van het bestuur met de dirigent. Ook wordt na ieder project een deelnemersenquete verstuurd. De uitkomst daarvan wordt besproken in het bestuur, waarbij verbeterpunten worden geformuleerd en gedeeld met de AC en de dirigent
  •  
  • Het ensemble

    • Het NBC is een amateurensemble, waar nodig aangevuld met enkele professionele musici.

    • De hoofdbezetting van het koor is SATB met een minimale streefbezetting van 4 zangers per stem.

    • De basissamenstelling van het orkest is 2fl, 2hb, fg, clv, org, v1, v2, vla, vc, cb. Afhankelijk van de programmering kan van deze samenstelling worden afgeweken.

Er wordt regelmatig een bijeenkomst georganiseerd voor deelnemers en deelnemers worden goed op de hoogte gehouden door middel van nieuwsbrieven en gedurende projecten regelmatige mailwisseling over lopende zaken. Deelnemers kunnen te allen tijde positieve punten en verbeterpunten aangeven richting het bestuur. Door interessante uitdagende programma's, goede en leerzame repetitieperiodes en mooie concerten worden deelnemers aangetrokken. Door een inspirerende professionele artistieke leiding is deelname interessant en leerzaam en blijft meedoen aan het ensemble een uitdaging. De bijzondere thematiek van de concerten waarborgt de originaliteit van te zingen/spelen muziek. De website is informatief en goed toegankelijk voor (potentiële) deelnemers. Aanmelding voor audities is goed toegankelijk.


Artistieke doelen

    • Het programma is interessant voor zowel het ensemble als het publiek en spreekt ook subsidieverstrekkers aan.

    • We hebben als doel de context van de barokmuziek duidelijk te maken door de programma's thematisch vorm te geven waarbij de werken van Bach vaak gecombineerd worden met werken van minder bekende componisten zoals Georg Pisendel, Georg Gebel en Christoph Graupner, zodat ook deze muziek voor het voetlicht wordt gebracht. Solisten zijn afwisselend ervaren professionals en jonge talentvolle zangers en instrumentalisten om deze ook een podium te kunnen bieden.

    • Bij de programmering staan werken centraal voor koor en orkest. Er is ruimte voor alleen a-capella koormuziek en muziek voor alleen orkest.

    • Het repertoire wordt zoveel mogelijk gekozen om alle orkest- en koorleden te laten musiceren.

    • We werken samen met goede baroksolisten. Daarbij willen we een podium bieden aan professionele vocale en instrumentale solisten uit Noord Nederland.

    • We streven ernaar om onze concerten op barokwijze ten gehore te brengen. Dit realiseren we onder andere door waar mogelijk het spelen op ‘oude’ instrumenten. Bij de keuze voor de orkest- of koorrepetitor wordt gezocht naar een barokspecialist.

    • Een goede professionale artistieke leiding heeft een positieve uitstraling op de kwaliteit van de concerten, de repetities, het plezier in muziek maken en het vermogen om bij te leren en het maximale uit de mogelijkheden van de ensembledeelnemers te halen. Een goede samenwerking dirigent – bestuur – artistieke commissie legt hiervoor de basis en bevordert de onderlinge sfeer.

    • Het NBC streeft ernaar op termijn te spelen op barokinstrumenten en in barokstemming.

Programmering

    • Het NBC richt zich op muziek uit de midden en late barokperiode 1650 – 1750.

    • De componist J.S. Bach staat bij het NBC centraal maar wordt gecombineerd/afgewisseld met bekende en minder bekende tijdgenoten.

    • Het programma wordt samengesteld rond een thema. Dat kan het kerkelijk jaar zijn (zoals een onbekend passiewerk), een componist of een inhoudelijk motief.

Het is gebleken dat een originele programmering een aantrekkingskracht heeft op ensembledeelnemers, publiek en subidiënten. Er zijn veel muziekaanbieders in Groningen. Door ons te richten op minder bekende werken, originele composities van bekende werken, in te spelen op eventuele actualiteit en te variëren in koor-orkestwerken, koorwerken en orkestwerken al of niet met zang- en instrumentele solisten kunnen we blijvend publiek aan ons binden. Sterke kanten van het eigen ensemble dienen optimaal te worden benut (bijv. zangers/instrumentalisten die solo's op zich kunnen nemen).

 

Organisatie

    • De artistieke commissie is verantwoordelijk voor een meerjarig programmavoorstel dat concreet ieder half jaar wordt uitgewerkt. De voorstellen voldoen aan het artistieke beleid en aan overige niet-artistieke randvoorwaarden die door het bestuur kunnen worden gesteld.

    • De artistieke commissie geeft het bestuur advies ten aanzien van de programmering. Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de programmakeuze.

    • De artistieke commissie bestaat uit de dirigent en uit tenminste één orkestlid en één koorlid.

    • De artistieke commissie is vertegenwoordigd in het bestuur.

    • De dirigent is verantwoordelijk voor de artistieke interpretatie van de te spelen werken.

Kwaliteit

    • We streven naar het maximale kwaliteitsniveau dat haalbaar is voor een amateurensemble met behoud van een goede sfeer en onderlinge relaties tussen de deelnemers.

    • Wat dit inhoudelijk betekent, staat beschreven in aparte kwaliteitsplannen voor koor en orkest.

Bestuurssamenstelling

voorzitter: Tanneke Schoppen
secretaris: Annelies Bollen
penningmeester: Brant Vlasma
lid artistieke commissie: Rigobert van Zijl
koorcommissaris Charlotte Jansen
orkestcommissaris Gert Kruithof

Artistieke Commissie

voorzitter                        Rigobert van Zijl
orkestlid

Harm Sterenberg

orkestlid Jan Joost van Walsum
koorlid Gera Nijhof 
dirigent Marion Bluthard

Financiele verantwoording

Resultatenrekening Noordelijk Bach Consort 2023

 

Ontvangsten

 

Uitgaven

 

Contributies

10.507,00

Huur rep. Ruimten

2125,00

Donaties

475,00

Teruggave kaartjes

347,50

Bladmuziek

626,00

Bladmuziek/kopiëren

486,96

 

 

Bankkosten

304,55

Opbrengsten concerten

 

Kosten concerten

 

Najaar

6300,43

Najaar

14.381,22

Voorjaar

9191,85

Voorjaar

22.813,99

Overig

99,00

Overig

0,00

Subsidies

10.198,86

Catering

597,50

Overige inkomsten

909,98

Overige kosten

2545,97

Tekort

5295,57

Kosten website

0,00

Totaal ontvangen

43602,69

Totaal uitgaven

43.602,69

 

Balans 2023

31-12-2023

 

ING Rekening

5755,30

 

 

Subsidie

4500,00

 

 

Totaal

10255,30                  

Eigen vermogen

10255,30